“Deze jongens drinken, eten en ademen voetbal.” Robin Stolwijk, trainer Alphense Boys

Als één van de eerste clubs maakt Alphense Boys gebruik van VoetbalTV. De amateurclub is een satellietclub van Feyenoord en heeft een aantal opleidingsteams die inmiddels in de eerste divisie spelen. Eén van die teams is JO13, waarvan Robin Stolwijk (29) de trotse trainer is. “In de eerste divisie komen we best wat bekende namen tegen, denk aan PEC Zwolle of Go Ahead Eagles.” We vroegen Robin hoe VoetbalTV bijdraagt aan de successen van zijn team?

Als de schoolbel gaat op de basisschool waar Robin werkt als gymdocent, dan is zijn werkdag nog niet voorbij. Vier keer per week gaat hij door naar de Alphense Boys om zijn spelertjes klaar te stomen voor de wedstrijden van dat weekend. Dat klinkt vermoeiend, maar Robin heeft daar geen last van. “De trainer van JO15 en ik zitten allebei in het onderwijs dus voor ons is het mogelijk om vroeg te trainen. Ik kan om 19 uur thuis zijn, dat vindt mijn vriendin ook wel prettig.”

Het enthousiasme van zijn spelers zorgt er ook voor dat Robin graag training geeft. “De jongens vinden het niet erg om minder vrijetijd te hebben dan leeftijdsgenootjes. Ze hebben allemaal de droom om bij een betaald voetbalorganisatie (bvo) te gaan spelen. Ze zijn bereid om daar hard voor te werken. Deze jongens drinken, eten en ademen voetbal.” Ook merkt Robin dat het nodig is om veel te trainen. “Andere teams in de competitie en bvo teams trainen ook vier keer in de week. We willen niet het contact met zulke teams verliezen.”

Balans
Als docent in het onderwijs weet Robin natuurlijk als geen ander hoe belangrijk school is naast trainen. “De meeste jongens zitten in de brugklas, dat is een belangrijke fase in hun leven waar ze veel veranderingen meemaken. Het is fijn dat ze op tijd thuis kunnen zijn om bijvoorbeeld huiswerk te maken.” Daarnaast vindt hij dat het belangrijk is om leuke dingen te doen om onder andere de teambinding te bevorderen. “Met zijn allen vieren we sinterklaas en met Pasen gaan we naar een internationaal toernooi in Manchester.”

De combinatie van fanatisme en leuke dingen doen werpt zijn vruchten af. “Met ons selectieteam spelen we inmiddels op een bijzonder hoog niveau. Dit seizoen spelen we in de eerste divisie. Daar zijn we al best wat bekende namen tegengekomen zoals PEC Zwolle en Go Ahead Eagles.” Het team won zelfs met 4-3 van PEC Zwolle, waardoor ze door zijn in de beker. “De loting van de beker heeft uitgewezen dat we tegen PSV JO13 komen te spelen, dat is een hele mooie nieuwe uitdaging.”

VoetbalTV
Hoe draagt VoetbalTV bij aan dit succes? “De club miste een stukje videoanalyse. Er waren goedwillende ouders die wel video’s wilden maken, zodat trainers de wedstrijd weer terug konden kijken. Vervolgens was het aan de trainer om heel die wedstrijd weer terug te kijken, daar een analyse overheen te gooien en vervolgens fragmenten te knippen en te plakken. Dat kostte ongelofelijk veel tijd. VoetbalTV bood ons een pilot aan voor teams onder de 23. Dat kwam ons dus mooi uit. Inmiddels maken veel meer teams binnen onze club gebruik van VoetbalTV.”

Volgens Robin draagt VoetbalTV bij aan de zelfreflectie van de jeugdspelers. “Een speler maakt een bepaalde situatie mee in de wedstrijd en als je daar drie dagen later over begint kan hij dat alweer vergeten zijn. Als je van die situatie beeldmateriaal hebt, dan is het veel makkelijker voor een speler om dat moment weer opnieuw te beleven en te analyseren. Zeker in de huidige tijd waarin jongeren heel visueel en video gericht zijn ingesteld.”

Alphense Boys maakt gebruik van VoetbalTV Premium, waar de wedstrijdbeelden voor analyse-doeleinden te downloaden zijn. “Handig hieraan is dat ik niet zelf eerst moet inloggen en dat de speler naast me moet zitten om de clip te bekijken. Ik download de wedstrijd en stuur het naar de speler toe met een aantal open vragen. Vervolgens kan hij dat thuis rustig bekijken en nadenken over een bepaalde spelsituatie. Als hij dan in een soort gelijke spelsituatie komt kan hij daar beter op anticiperen. Dat is zowel prettig voor ons als voor de spelers.”

Groeiproces
Natuurlijk zijn er ook dingen waar VoetbalTV zich nog in kan doorontwikkelen. Zo raadt Robin de supporters met een kaal hoofd aan, om een hoed op te dragen als ze langs de lijn staan. “Het baltracking systeem kan soms nog niet helemaal onderscheid maken tussen de bal en een kale kop. Hierdoor komt het wel eens voorkomen dat bepaalde situaties niet vastgelegd worden, omdat de camera is ‘afgeleid’. Dat is wel jammer. Net als dat wij als team een proces doormaken, doet VoetbalTV dat als bedrijf natuurlijk ook.”

VoetbalTV maakt het dus zeker makkelijker voor Robin om de doelen van zijn team te bereiken. Wat hij met zijn team dit seizoen nog graag wil bereiken? “Dat we met dit team op dit fantastische niveau mogen blijven spelen.” Daarbij zijn fanatieke trainers als Robin natuurlijk hard nodig. Hij heeft dan ook een tip voor iedereen die trainer wil worden van een selectieteam. “Wees enthousiast, laat zien dat je je wil ontwikkelen en dan zijn er bij Alphense Boys zeker mogelijkheden om trainer te worden.”